Διώξτε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας!

του Dr Στέργιου Οικονομίδη, Ορθοπεδικού Χειρουργού*
Σε καμιά άλλη εποχή δεν αντιμετώπισε ο ανθρώπινος οργανισμός τόση αφθονία επιθετικών ουσιών σε καθημερινή βάση όσο σήμερα, είτε στη μορφή της εκούσιας κατανάλωσης (π.χ. νικοτίνης και αλκοόλ) είτε απλά μέσω της έκθεσής μας σε ένα τοξικό περιβάλλον.
Οι τοξικές ουσίες που εισάγουμε στο σώμα μας αποθηκεύονται κατά ένα ποσοστό σε συγκεκριμένες «δεξαμενές». Οι πιο συχνοί χώροι αποθήκευσης είναι τα λιποκύτταρα, όπως ο υποδόριος ιστός, καθώς και οι δομές του συνδετικού ιστού όπως ο αρθρικός θύλακας, οι μύες, οι τένοντες και τα νευρογλοιακά κύτταρα.
Σύμφωνα με την ολιστική ιατρική, λόγω αυτής της αποθήκευσης τοξινών, πριν από κάθε άλλη ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, απαιτείται ως βασικό μέτρο μία αποτοξινωτική και καθαριστική διαδικασία.

Οι ιατρικές έρευνες συνδέουν τους τοξικούς παράγοντες με τον αυξημένο αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργίες.

Η αποτοξίνωση είναι καλό να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Δυναμώστε με τη νέα σελήνη

Πριν την αποτοξίνωση όμως, θα ήταν ωφέλιμο να ενδυναμώσετε βασικά όργανα του οργανισμού σας, κάτι που μπορείτε να κάνετε μια εβδομάδα πριν αυτό καθαυτό το στάδιο της αποτοξίνωσης.
Η ημέρα έναρξης ορίζεται με βάση την έναρξη του σεληνιακού μήνα (νέα σελήνη) και είναι ιδανική για την ενδυνάμωση των βασικών απεκκριτικών οργάνων, του ήπατος και των νεφρών. Η ενδυνάμωσή τους γίνεται με τη βοήθεια κάποιων φυσικών σκευασμάτων.

Αποτοξινωθείτε με άφθονο νερό

Η ιδανική στιγμή για την έναρξη της αποτοξίνωσης είναι αμέσως μετά την πανσέληνο. Καθώς ξεκινά η σεληνιακή φάση της χάσης ξεκινά και η αποτοξίνωση.
Σύμφωνα με ευρήματα της ολιστικής ιατρικής, η φυσιολογία του οργανισμού κατά τη φάση της χάσης είναι ιδανικά ρυθμισμένη να αποβάλει τα άχρηστα συστατικά του. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε τους ιδιαίτερους μηχανισμούς της δράσης του σώματος για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού. Η ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα υγρών εξαρτάται κυρίως από το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου. Μια επαρκής ποσότητα υγρών βάσει του βάρους είναι 30 ml ανά κιλό βάρους. Αν ένας άνθρωπος ζυγίζει 75 κιλά, χρειάζεται να λάβει 2.2 λίτρα υγρών ημερησίως. Ιδανικά τα νερό θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι αεριούχο.
Σε περίπτωση αυξημένης τοξίνωσης είναι πιθανό κάποιος στην αρχή της αποτοξίνωσης να νιώσει αδυναμία. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να προσθέσει στην αγωγή του ειδικά σκευάσματα τόνωσης του σπλήνα και του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας σημαντικά την αίσθηση της ευεξίας του. Σύμφωνα με το βασικό μοντέλο φυσιορρύθμισης, το δεύτερο στάδιο της αποτοξίνωσης για να έχει τα ιδανικά αποτελέσματα θα πρέπει να ξεκινήσει με την έναρξη της χάσης και να συνεχιστεί μέχρι τη δεύτερη πανσέληνο.

* Ο Dr Στέργιος Οικονομίδης είναι μέλoς της επιστημονικής ομάδας της Green-Life